06.05.2021

Hverdag med DLBCL

FEM GODE RÅD TIL HVERDAGEN MED DLBCL

Det er et hårdt slag at få stillet diagnosen DLBCL, og hverdagen vil være præget af behandling og gentagne kontrolbesøg på hospitalet. Der findes mange forskellige former for non-Hodgkin lymfom, og derfor er det også forskelligt, hvordan og i hvilken grad sygdommen påvirker dig i hverdagen.

Vi har her samlet nogle forskellige råd til, hvordan du kan håndtere hverdagen både fysisk og psykisk.

1) Sæt dig ind i sygdommen

For nogle forsvinder kræften efter behandling, mens andre vil være kronisk syge og skal lære at leve med diagnosen DLBCL. Uanset hvordan din prognose ser ud, kan det være en god idé, at du sætter dig grundigt ind i sygdommen og kender de helbredsmæssige udfordringer ved DLBCL. Det gør det lettere at forholde sig til sygdommen og reagere hurtigt, hvis dit sygdomsmønster ændrer sig. Det kan også være med til at dæmpe angsten, hvis du har viden om sygdommen, symptomerne og behandlingsmulighederne.

Læs mere om DLBCL her og behandlingsmulighederne her.

 

Motion spiller en betydelig rolle for vores fysiske og psykiske velbefindende

2) Vær bekendt med behandling og bivirkninger

I mange tilfælde kan DLBCL behandles med så god effekt, at man ikke mærker noget til den i hverdagen. En af de mest almindelige bivirkninger ved både kemoterapi og strålebehandling er dog træthed og søvnløshed. For nogle vil det opleves i en sådan grad, at det kan være svært at overkomme de huslige pligter og daglige gøremål på egen hånd. Udover sund kost og bevægelse kan faste rutiner i hverdagen også hjælpe med at få energi til opgaverne derhjemme. Det kan fx være godt at lægge de mest krævende opgaver først på dagen, hvor energiniveauet ofte er størst. Du kan finde flere gode råd til at lette hverdagen med træthed på Kræftens Bekæmpelses hjemmeside.

 

Søvnløshed er en meget almindelig bivirkning, når man er i behandling for DLBCL. Men det påvirker livskvaliteten og -glæden, hvis du pludselig ikke har overskud til samvær med familie og venner, eller hvis noget så simpelt som et brusebad pludselig kan føles som at bestige et bjerg. Der findes ikke nogen forklaring på, hvorfor man er i risiko for at udvikle søvnløshed under et kræftforløb, men selvom den dårlige søvn er med til at svække immunsystemet, så er der ikke noget, der tyder på, at den har indflydelse på dine chancer for at overleve kræftsygdommen. Udover at undgå skærme (tv, tablets og smartphones) inden sengetid, så har Kræftens Bekæmpelse også samlet en række gode råd til bedre søvn. Dem finder du her

 

3) Motion og bevægelse kan hjælpe dig

Selvom det kan føles uoverskueligt at komme i gang med træningen, så er det meget vigtigt at være fysisk aktiv, når man har DLBCL. Det gælder uanset, hvordan dit udgangspunkt eller niveau er. Motion spiller nemlig en betydelig rolle for vores fysiske og psykiske velbefindende. Fysisk aktivitet er bl.a. med til at regulere appetitten, styrke vores muskler og øge immunforsvaret. Derudover frigiver kroppen endorfiner og dopamin under fysisk aktivitet, og det er signalstoffer, der er med til at fremkalde en følelse af glæde og øget energi. Fysisk aktivitet kan også være en hjælp, hvis du lider af søvnproblemer. Det bidrager nemlig til en naturlig og mere fysisk træthed, som giver dig bedre søvn og får dig til at slappe mere af.

Der findes som udgangspunkt ikke nogen rammer for, hvor meget og hvor hårdt du må træne, når du er i behandling for DLBCL. Det er dog vigtigt, at du ikke presser dig selv mere, end du kan holde til, og at du lytter til din krop undervejs. Det kan være en god idé at starte roligt ud med den fysiske aktivitet og så skrue op for mængden hen ad vejen. Husk på, at lidt bevægelse er bedre end ingenting.

Tal med din egen læge om træningen, så du kan blive klogere på, om der er noget, du skal være særligt opmærksom på i forbindelse med dit behandlingsforløb.

4) Husk den rette kost og ernæring

Behandlingerne, bivirkningerne og måske endda et overvældende tankemylder er alt sammen med til at tære på din energi. Fordi trætheden påvirker appetitten, er det dog meget vigtigt, at du er særligt opmærksom på, at du får nok at spise, så din krop har noget at stå imod med, og du kan styrke dit immunsystem.

Måske kan det virke mere overkommeligt at spise flere små måltider i løbet af dagen. Det kan også være, at du foretrækker mad med en bestemt konsistens, som gør det nemmere at få måltidet til at glide ned. Nogle oplever også, at de spiser mere, når de er i selskab med andre. Hvis det er tilfældet for dig, kan det være godt at lave ugentlige middagsaftaler med familie eller venner. Du kan finde flere gode råd til kost og ernæring under kræftsygdom på Kost og Ernæringsforbundets hjemmeside www.kost.dk

5) Mærk efter, hvordan du har det og husk at bede om hjælp

Når den indledende følelse af frygt og afmagt har lagt sig, oplever mange personer med DLBCL, at de værdsætter deres liv og familie i endnu højere grad end før, ligesom mange oplever, at de begynder at leve mere i nuet. Det allervigtigste er, at du mærker efter, hvordan du har det, og at du ikke sætter dine ambitioner eller krav til dig selv højere, end du kan efterleve. Lyt til din krop, og husk altid på, at det er okay at spørge om hjælp og lade dine nærmeste vide, hvad du har brug for. Det kan være alt fra hjælp til praktiske gøremål i hjemmet, til bare at have en at tale med – måske endda om noget helt andet end din sygdom. Som oftest kan det være en hjælp for dine pårørende, hvis du giver udtryk for, hvordan du har det, og hvad du har brug for. Få gode råd til at håndtere hverdagen som pårørende til en med DLBCL her